Mindfulness, in het NU zijn

Geef je gedachten eens wat rust

mindfulness

Mindfulness is eigenlijk niets anders dan aandachtig of bewust en volledig betrokken zijn. In het NU zijn, dingen doen in het NU en dingen zien zoals ze NU zijn. Niet zoals je denkt dat ze zijn, niet zoals je denkt dat ze zullen zijn en niet zoals je denkt dat ze waren. Het speelt zich allemaal af in je hoofd, geef je gedachten een wat rust en probeer ook eens NIET te denken. Als je niet denkt of mediteert dan krijgen je hersenen een soort van reset. Je kan dit doen waar en waneer je maar wilt.

Ik leer je graag om je gedachten te beheersen en niet constant lastig gevallen te worden door gedachten die je van streek maken. Word vrienden met je geest in plaats van ervoor weg te willen rennen of bang te zijn omdat het je soms gek kan maken.

Volgens Eckhart Tolle is het huidige moment de toegangspoort tot verlichting; een hogere staat van aanwezigheid waar al je zorgen, angst en emotionele pijn verdwijnen. In zijn boek ‘The Power of the NOW’ schrijft hij: ‘Realiseer je dat het huidige moment alles is wat je ooit zult hebben. Maak NU de belangrijkste focus van je leven’. Net als Tolle ben ik geen voorstander van de term ‘mindfulness’, ik noem het liever als Tolle: In het NU zijn, het huidige moment.

we zijn vaak met een ander bezig

We leven ook vaak in iemands anders mind… Katie(Byron Katie en ‘The Work’) zegt het helder; ‘er zijn 3 zaken en die moet je goed gescheiden houden’. ‘Met 2 daarvan moeten we ons niet bezig mee willen houden’.

  1. Jouw eigen zaken
  2. Iemand anders’s zaken
  3. God’s zaken(of noem het de zaken van het Universum)

Hoe vaak ben jij bezig in je hoofd met punt 2 of 3?

blijven doen, blijven trainen

meditatie

Dit gaat niet van vandaag op morgen. Dit is puur oefenen en die oefeningen kun je doen wanneer het jou schikt. Het enige dat belangrijk is, is dat je ze ook écht doet. Alle veranderingen die je in je leven wilt, kun je voor elkaar krijgen, maar zonder oefenen zal het niet gaan.

Ik maak wel eens de vergelijking met een sportschool. Als je aan je stevigere bovenbenen of een sixpack werkt verwacht je ook niet na één keer flinke work-out in de sportschool dat je al stevigere bovenbenen of een flink sixpack hebt. Je weet gewoon dat het puur trainen is. Vaak doen! En zo is het ook met mindfulness en alle veranderingen die je in je leven wilt. Weten hoe je moet oefenen en dan vaak en regelmatig doen. Je zal versteld zijn waar je helemaal zelf toe in staat blijkt te zijn. Hoe je weer verantwoordelijkheid kan gaan nemen voor je leven, voor je gedachten en dat bijvoorbeeld piekeren en beren op de weg zien een keuze is, jouw eigen keuze om het zo te zien.

yoga-meditation-algarve‘Je zult zien dat het er allemaal is, als je eenmaal naar binnen keert’

Chat openen
1
Hallo, kan ik je helpen?
Hallo, kan ik je helpen?