Rouwverwerking EN De dood

Een taboe op de dood

rouwverwerking-de-dood

Er is al eeuwen een taboe op praten over de dood. Dat vind ik jammer want de dood is net als een geboorte of huwelijk een belangrijk onderdeel van het leven. 

Ik praat met u over de dood, over wat we van tevoren kunnen doen en hoe u het erna geregeld zou willen hebben. Zo weten beide partners waar ze aan toe zijn en wat de wensen zijn. Wilt u na een hersenbloeding, hartaanval of ongeluk niet gereanimeerd worden of of als een kasplantje in leven gehouden worden dan dient u dit vast te leggen in een wilsverklaring zolang u nog wilsbekwaam bent. Ook als u niet als verlamd of gehandicapt door het leven wilt. In een wilsverklaring zet u op papier welke medische behandelingen u wel of niet wilt. U kunt in de wilsverklaring zetten dat u geen reanimatie wilt als uw hart stil staat en dat u in een situatie waarin uitzichtloos ondraaglijk lijdt euthanasie wilt. Het is belangrijk dat partners dit van elkaar weten en dat ook de huisarts hier van op de hoogte is.

Soms kan de partner van degene die overlijdt niet bij de bankrekeningen, regel dit op tijd zodat de partner niet onwetend achter blijft.

Begeleiding en Nalatenschap

Na een overleden komt er veel af op de nabestaanden. In eerste instantie veel verdriet en gemis maar er dienen ook zaken afgewikkeld te worden. Fiscale en financiële zaken maar ook het eventueel aanvragen van een ANW uitkering (Algemene Nabestaanden Wet). Is er een testament? Zijn er bezittingen in het buitenland en op wiens naam staan deze? Blijft er iemand achter in het huis? Kan deze persoon hier blijven wonen? Allemaal vragen waar ik de nabestaanden bij kan helpen.

Is er onenigheid tussen de nabestaanden erfgenamen? Ik kan als mediator u allen begeleiden zodat het een mooi afscheid wordt op alle gebied.

Rouwverwerking

Waarom? ‘Waarom is deze persoon bij me weggehaald’? ‘Waarom zij of hij’? ‘Waarom moet mij dit gebeuren’? ‘We waren zo graag samen oud of nóg ouder geworden’. Bij de sterfte van een kind zal je je afvragen; ‘Waarom zo jong’? ‘Waarom, het was nog maar een kind dat niet eens kind heeft kunnen zijn’.

Een dierbare verliezen, roept zoveel emoties op en vaak kun je alleen maar verslagen voor je uit staren of juist enorm boos worden. Rouwverwerking brengt zoveel vragen en doet zo’n pijn.

Als er kinderen betrokken zijn bij een sterfgeval zijn zij degenen die de vragen aan u zullen stellen. Zij die het net als u u ook niet begrijpen en het ook oneerlijk vinden moeten op hun gemak worden gesteld. En dit terwijl u zelf zo’n verdriet heeft en de pijn maar amper verdragen kan.

Hoe pakt u in alle gevallen de draad weer op en hoe leert u omgaan met het verlies. Hoe kunt u uw hart oprecht gerust stellen en ooit weer open stellen? Hoe gaat u om met het regelen van praktische zaken? Ik help u graag de kracht die in u zit weer naar boven te halen. Uw Innerlijke Kracht, uw ware IK zal u zelf weer op de rit krijgen en u de liefde voor u zelf en het leven weer geven.

Chat openen
1
Hallo, kan ik je helpen?
Hallo, kan ik je helpen?