BURN-OUT

burn-out-algarve

Hoe kom ik er aan en hoe kom ik er af

Als je denkt dat je een burn-out hebt, dan zit je er meestal al heel dicht tegenaan? Een burn-out hoeft niet alleen door je werk te komen, je kunt ook door veel spanning en stress in je privéleven een burn-out krijgen. Meestal is het echter een combinatie van de twee en wordt het een versterkt door het ander. Een burn-out zorgt voor fysieke, mentale en emotionele klachten en heeft een enorme impact op je leven en je relaties.

Wat is een Burn-out?

Letterlijk vertaald uit het Engels betekent het  ‘opgebrand’ en zo voelt het soms ook. Je bent aan het einde van je kunnen en bent opgebrand, zowel fysiek als mentaal. Je hebt een lange tijd onder veel stress en hoogspanning geleefd en gewerkt en je lichaam geeft je een seintje dat het genoeg is.

stress-burnout

Hoe kom je aan een Burn-out?

Meestal is het een combinatie van factoren die opeengestapeld zorgen dat je burn-out raakt. Het kan komen dat er op je werk van hogerhand, door je baas te veel van je gevraagd wordt. Meer dan je aan kunt. Als dit lang duurt dan hoopt het zich op en loop je als het ware letterlijk over. Ook komt het veel voor dat je zelf teveel hooi op je vork neemt. Je legt jezelf teveel druk op. Dit kan zowel in je werk als in je privéleven het geval zijn. Je bent enorm perfectionistisch en wil alles tot in de puntjes doen, ook als het ten koste gaat van je tijd, je werk load en je gezondheid. Je bent een controle-freak en verwacht te veel van jezelf en anderen.

Andere redenen die bijdragen aan een burn-out kunnen je karakter zijn. Je financiële- of sociale onzekerheid, problemen in de relationele sfeer, ziekte en zelfs te grote fysieke inspanning.

mentale en emotionele symptomen

Enkele symptomen waar je last van kunt hebben. Dit hoeft niet bij iedereen hetzelfde te zijn. Je loopt al een tijdje op je tenen, bent snel geïrriteerd, je voelt je opgejaagd. Je bent uitgeput maar slaapt toch slecht of onrustig. Je bent overgevoelig, huilerig, wantrouwend, depressief. Je bent opeens onzeker en besluitenloos en hebt concentratieproblemen. Je hebt last van angsten en paniekstoornissen.

Fysieke symptomen

Ook fysieke symptomen kunnen bij ieder mens anders zijn. Hoofdpijn, spierpijn, hartkloppingen, hoge bloeddruk, een verzwakt immuunsysteem, maagproblemen….enz….enz.

burn-out-algarve

Dopamine het gelukshormoon

Door langdurige stress komt het vaak voor dat men minder dopamine aangemaakt wordt in de hersenen. Mensen met een burn-out hebben dus vaak een tekort aan dopamine. Dopamine geeft je dat geluksgevoel, vandaar dat het ook wel het ‘gelukshormoon’ wordt genoemd. Om de Dopamine te vervangen grijpt men vaak naar extra cafeïne, suiker, alcohol en sigaretten.  Dit werkt averechts omdat ze steeds kortere werking hebben. Je hebt dus steeds meer nodig om je goed te voelen. Beweging in de natuur zorgt voor nieuwe aanmaak van dit gelukshormoon. Coaches gaan graag de natuur in en zorgen voor voldoende beweging. Op die manier wordt het herstelproces vanuit een burn-out bevordert.

Hoe kom je van je burn-out af?

Ten eerste is het belangrijk dat je geaccepteerd hebt wat er aan de hand is. Daarna kijken we hoe je burn-out er langzaam ingeslopen is en wat er in de toekomst anders zou moeten. Ik geloof in een holistische aanpak en niet alleen burn-out therapie. Ook niet alleen oplossingsgericht want dan heb je een goede kans dat je opnieuw een burn-out zou kunnen krijgen. Er zijn dingen die voor altijd anders moeten. En dat hoeft helemaal niet verkeert te zijn, sterker nog je wordt er echt beter van!

Regelmaat, gezond eten en op tijd eten en beweging zijn de eerste stappen om je fysieke klachten te verminderen. Met mindfulness, meditatie en ademwerk in combinatie met ontspanningsoefeningen en burn-out therapie gaan we met je mentale en emotionele klachten aan het werk. We kijken wat bij jouw herstel past en maken aan de hand van je klachten een geheel persoonsgerichte therapie.

Hoe kun je een burn-out voorkomen

Dit staat natuurlijk hoog in je nieuwe vaandel, maar voor mensen die tegen een burn-out aanzitten misschien enkele goede tips.

  1. Neem op tijd vrij en vooral tijd voor jezelf ook als je nog geen spanning of druk voelt. Maak er een gewoonte van om tijd voor jezelf te nemen.
  2. Zorg dat je jezelf niet te veel druk oplegt en weet wat je aan kunt en wat niet. Neem niet teveel hooi op je vork. Niet van een ander en niet van jezelf.
  3. Verschuif eens iets naar de volgende dag, niet alles hoeft vandaag af te zijn.
  4. Praat over problemen op je werk en privé en blijf er niet alleen mee rondlopen.
  5. Beweeg voldoende en zoveel mogelijk in de natuur.
  6. Eet en drink gezond en niet overmatig.
  7. Weet waar je zwakke en sterke punten liggen.
  8. Leer ook eens ‘nee’ zeggen.